Udda festivaler i världen

Musikfestivaler är vi ju alla bekanta med, även med chokladfestivaler och datorfestivaler.
Men har ni hört talas om till exempel Tomatfestivalen i Spanien? Eller kanske sexfestivalen i Finland?
Jag har listat några av de mest udda festivalerna som finns i världen!

Tomatfestivalen i Spanien



I augusti varje år hålls Tomatfestivalen i Spanien. Det är alltså ett gigantiskt tomatkrig där det beräknas att cirka 100 ton(!) tomater går åt. Inte dåligt med andra ord. Cirka 40 000 människor deltar varje år.
Det har varit en tradition sedan 1945.
Haha, lite roligt tycker jag. :-)

El Colacho- Spanien



En festival som sträcker sig långt bak i tiden, ända till 1620-talet. Den kallas också för "Baby jumping festival". Den går ut på att män klär ut sig till djävulen och hoppar över spädbarn. Varför? Jo, spanjorerna ser det som ett sätt att skydda barnet mot ondska, sjukdomar och andra hemskheter. Bebisarna som fötts under året läggs ut på madrasser och så hoppar männen längdhopp över dem.
Det är en fest för att fira Kristus kropp. Festivalen är även sedd som en av de farligaste i världen.

Sex festival- Norrköping



Sveriges allra första sexfestival gick faktiskt av stapeln i år! Roligt. :-) Den pågick på Skeppsuddens kursgård i Norrköping under en vecka där deltagarna bland annat får lära känna sig själva och upptäcka andra.
Alla kan komma till festivalen, vare sig man är homo, bi, hetero eller bara väldigt sexuell.
Temat för årets festival var sexualitet, intimitet och närhet. De har även olika cermonier, där bland annat par kan konfirmera sin kärlek till varandra.
Festivalen finns för att lära människor att bejaka sex.

Månfestivalen- Kina



Månfestivalen är Kinas näst viktigaste traditionella högtid efter den kinesiska vårfestivalen som är det kinesiska nyåret.
Månfestivalen infaller enligt kinesisk kalender på den 15:e dagen i den åttonde månaden (vanligtvis slutet av september). Det är den dagen som sägs vara då månen är som allra rundast och klarast. Festivalen markerar slutet på skördetiden och början på det mörka halvåret, men det är också en familjehögtid för kineserna. Månen symboliserar familjers enhet och sammanhållning.
Festivalen har firats i alla tider, tidigare i Kina firades den genom att man offrade till månen. Detta görs inte idag, utan istället umgås man med sin familj, äter god mat och en speciell månkaka som kom till under under Ming och Qingdynastiernas tid.

Källor:


Spaniens festivaler: Här

Norrköpings sexfestival: Här

Kinas månfestival: Här

Bilder:

Här

Här

Här

Här

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0